RESOURCE SAVING MANAGEMENT AT AGRO-FOOD ENTERPRISES: INNOVATIVE ASPECT

  • Dmytro Diachkov Poltava State Agrarian University
  • Elena Sokolovska Poltava State Agrarian University
  • Danylo Lutyi Poltava State Agrarian University
Keywords: agri-food sector, energy audit, energy management, enterprise, innovation, resource audit, resource management, resource saving

Abstract

The article substantiates the necessity of implementing innovative technologies of resource and energy saving in the management and production processes of agro-food enterprises. Resource saving of agro-food enterprises was defined as a scientifically based on management direction of natural (land, energy, climate), technological, material, financial, labor and other production resources on the basis of introduction scientific and technological progress in the production of agricultural products, transfer of the agrarian sector to the agro-landscape agriculture system, implementation of the industry technological modernization and achievement of dynamic development in the country’s agro-food sector. The model of the agro-food business entities’ resource saving management system was updated from the standpoint of a systematic approach through the innovation of its main elements and the introduction of innovative elements. The model characterizes under the subject, object, process of resource saving (through general resource saving management functions subsystem, special functions subsystem and functions for ensuring resource saving management subsystem), the mechanism of resource saving (by defining the purpose, tasks, methods, principles), the main directions of resource saving formation, supporting subsystems, strategic and tactical directions. To manage the resource potential of agro-food enterprises, it was proposed to use such innovative areas as resource and energy management, which provide for a set of voluntary, proactive and effective actions of agro-food business entities aimed at implementing their own programs, projects and goals with the highest possible efficiency in the use and conservation of resources and energy, their carriers in the production process. The introduction of resource and energy audit was possible as a tool for controlling the use of resource and, in particular, energy potential of the agro-food sector.

References

Барбаш В. А. Інноваційні технології рослинного ресурсозбереження : навч. посібник. Київ : Каравела, 2016. 288 с.

Вдовенко Н. М., Зось-Кіор М. В., Федірець О. В, Гнатенко І. А. Роль енергоринку в менеджменті ресурсозбереження та ресурсоефективності конкурентоспроможних підприємств агропродовольчої сфери. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 4. С. 222–229.

Вініченко І. І., Сорока Ю. О. Ефективність використання ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств. Інвестиції: практика та досвід. 2015. № 22. С. 34–37.

Герасимчук Н. А. Організаційно-економічні засади формування ресурсозберігаючого механізму розвитку АПК : автореф. дис... д-ра екон. наук : 08.00.03, Нац. акад. держ. упр. при Президентові України. Київ, 2016. 43 с.

Дем’яненко Н. В., Фененко О. М. Управління ресурсозбереженням як шлях до ефективного розвитку сільськогосподарського підприємства. Приазовський економічний вісник. 2018. Вип. 5(10). 170–174.

Дорохова Л. М., Недільська Л. В. Оцінка ефективності використання фінансових ресурсів сільськогосподарських підприємств. Бізнесінформ. 2017. С. 241–246.

Дячков Д. В., Овчаренко Є. І., Ільїн В. Ю., Сергієнко С. С. Менеджмент інноваційних проектів з ресурсозбереження підприємств агропродовольчої сфери на основі діджиталізації. Український журнал прикладної економіки. 2020. № 4. Том 5. С. 333-338.

Дячков Д. В., Христенко Л. М., Волошина В. В. Управління техніко-технологічним оновленням ресурсного потенціалу аграрного підприємства в умовах динамічного бізнес-середовища. Вісник Сумського національного аграрного університету. 2020. №2(84). С. 116-121.

Захарченко О. В. Ресурсозберігаючі технології як чинник формування конкурентних переваг у сільськогосподарському виробництві. Формування ринкових відносин в Україні. 2017. № 6. С. 61–66.

Іванова Т. В. Екологізація природокористування та політика ресурсозбереження в сучасних умовах. Економіка та держава. 2019. № 4.

С. 123–125.

Ткаченко Т. П., Кириченко С. О. Концепція безвідходного виробництво як фактор підвищення прибутковості підприємства. Агросвіт. 2018. № 9. С. 60–63.

Markina I., Diachkov D., Bodnarchuk T., Paschenko P., Chernikova N. Management of resource-saving and energy-saving technologies as an innovative direction of agri-food enterprise restructuring. International journal of innovation and technology management. 2021. Vol. 19, № 2. URL: https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0219877021500474?af=R&utm_source=researcher_app&utm_medium=referral&utm_campaign=RESR_MRKT_Researcher_inbound

Barbash V. A. (2016) Innovatsiyni tekhnolohiyi roslynnoho resursozberezhennya : navchalʹnyy posibnyk [Innovative technologies of plant resource conservation: educational manual]. Kyiv: Caravela.

Vdovenko N. M., Zosʹ-Kior M. V., Fediretsʹ O. V, Hnatenko I. A. (2020) Rolʹ enerhorynku v menedzhmenti resursozberezhennya ta resursoefektyvnosti konkurentospromozhnykh pidpryyemstv ahroprodovolʹchoyi sfery [The role of the energy market in the management of resource conservation and resource efficiency of competitive enterprises in the agro-food sector]. Ukrayinsʹkyy zhurnal prykladnoyi ekonomiky [Ukrainian Journal of Applied Economics], vol. 5, no 4, pp. 222-229.

Vinichenko I. I., Soroka Yu. O. (2015) Efektyvnistʹ vykorystannya resursnoho potentsialu silʹsʹkohospodarsʹkykh pidpryyemstv [Effectiveness of using the resource potential of agricultural enterprises]. Investytsiyi: praktyka ta dosvid [Investments: practice and experience], no. 22, pp. 34-37.

Herasymchuk N. A. (2016) Orhanizatsiyno-ekonomichni zasady formuvannya resursozberihayuchoho mekhanizmu rozvytku APK [Organizational and economic foundations of the formation of a resource-saving mechanism for the development of the agricultural sector]. (Doctor Thesis) Kyiv: National Academy of Public Administration under the President of Ukraine.

Dem’yanenko N. V., Fenenko O. M. (2018) Upravlinnya resursozberezhennyam yak shlyakh do efektyvnoho rozvytku silʹsʹkohospodarsʹkoho pidpryyemstva [Resource conservation management as a way to effective development of an agricultural enterprise]. Pryazovsʹkyy ekonomichnyy visnyk [Pryazovsky Economic Bulletin]. Issue 5(10), pp. 170-174.

Dorokhova L. M., Nedilʹsʹka L. V. (2017) Otsinka efektyvnosti vykorystannya finansovykh resursiv silskohospodarskykh pidpryyemstv [Evaluation of the effectiveness of the use of financial resources of agricultural enterprises]. Biznesinform [Business information]. pp. 241-246.

Diachkov D. V., Ovcharenko Ye. I., Ilʹyin V. Yu., Serhiyenko S. S. (2020) Menedzhment innovatsiynykh proektiv z resursozberezhennya pidpryyemstv ahroprodovolʹchoyi sfery na osnovi didzhytalizatsiyi [Management of innovative projects on resource conservation of agri-food enterprises based on digitization]. Ukrayinʹkyy zhurnal prykladnoyi ekonomiky [Ukrainian Journal of Applied Economics], no 4, vol. 5, pp. 333-338.

Diachkov D. V., Khrystenko L. M., Voloshyna V. V. (2020) Upravlinnya tekhniko-tekhnolohichnym onovlennyam resursnoho potentsialu ahrarnoho pidpryyemstva v umovakh dynamichnoho biznes-seredovyshcha [Management of innovative projects on resource conservation of agri-food enterprises based on digitization]. Visnyk Sumsʹkoho natsionalʹnoho ahrarnoho universytetu [Ukrainian Journal of Applied Economics], no. 2(84), pp. 116-121.

Zakharchenko O. V. (2017) Resursozberihayuchi tekhnolohiyi yak chynnyk formuvannya konkurentnykh perevah u silskohospodarsʹkomu vyrobnytstvi [Resource-saving technologies as a factor in the formation of competitive advantages in agricultural production]. Formuvannya rynkovykh vidnosyn v Ukrayini [Formation of market relations in Ukraine], no 6, pp. 61-66.

Ivanova T. V. (2019) Ekolohizatsiya pryrodokorystuvannya ta polityka resursozberezhennya v suchasnykh umovakh [Greening of nature use and policy of resource conservation in modern conditions]. Ekonomika ta derzhava [Economy and the state], no 4, pp. 123-125.

Tkachenko T. P., Kyrychenko S. O. (2018) Kontseptsiya bezvidkhodnoho vyrobnytstvo yak faktor pidvyshchennya prybutkovosti pidpryyemstva [The concept of waste-free production as a factor in increasing the profitability of the enterprise]. Ahrosvit [Agroworld], no. 9, pp. 60-63.

Markina I., Diachkov D., Bodnarchuk T., Paschenko P., Chernikova N. (2021) Management of resource-saving and energy-saving technologies as an innovative direction of agri-food enterprise restructuring. International journal of innovation and technology management, vol. 19, no 2. Available at: https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0219877021500474?af=R&utm_source=researcher_app&utm_medium=referral&utm_campaign=RESR_MRKT_Researcher_inbound

Article views: 121
PDF Downloads: 82
Published
2022-09-26
How to Cite
Diachkov, D., Sokolovska, E., & Lutyi, D. (2022). RESOURCE SAVING MANAGEMENT AT AGRO-FOOD ENTERPRISES: INNOVATIVE ASPECT. Digital Есопоmу and Economic Security, (2 (02), 179-185. https://doi.org/10.32782/dees.2-30