AN INTEGRATED MODEL OF DEVELOPING RESOURCE POTENTIAL: DEVELOPMENT AND INTEGRATION IN THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS
Abstract
The article substantiates the need to improve the efficiency of using the resource potential of hotel and restaurant business enterprises in the context of the dynamic development of the industry and current economic challenges. The relevance of the topic is due to the need to ensure competitiveness, market sustainability and compliance with consumer demands. The theoretical aspects of resource management are considered in detail, covering the key approaches to their optimisation: systemic, ensuring the integrity of processes and the interconnection of elements; innovative, focused on the introduction of modern technologies and solutions; adaptive, aimed at rapid adaptation to changes in the external environment. It has been determined that the introduction of an integrated model for improving the efficiency of resource potential contributes to the rationalisation of the use of material, financial, human, technological and marketing resources, ensuring a balance between development strategies and current tasks. A mechanism for implementing this model is proposed on the example of the Victoria Deluxe hotel and restaurant complex, which includes the stages of preparation, which includes resource audit and planning, introduction of innovations, monitoring of efficiency through the use of digital tools and scaling of successful practices. Significant attention is paid to innovative solutions, including the introduction of interactive mobile applications to automate customer service, smart energy systems to reduce energy consumption, wellness programmes to increase customer loyalty, and circular economy principles to minimise waste and increase resource efficiency. Adaptation of international experience in process automation, energy saving and innovative technologies expands the industry's development opportunities. The socio-economic significance of the implemented changes has been determined, which includes increasing competitiveness, optimising costs, improving the quality of services, as well as increasing customer satisfaction and enterprise revenues. The results of the study are of an applied nature and can be used to improve the system of managing the resource potential of other hospitality enterprises, ensuring sustainable development in the long term.
References
Алексєєнко О.В. Адміністрування удосконалення управління інноваційним розвитком підприємств. Економічний аналіз. 2023. Т. 12, №4. С. 89–96. URL: https://ekhsuir.kspu.edu (дата звернення: 25.12.2024).
Альбещенко О., Рогова Н., Оніщенко О. Досвід розвинених країн у впровадженні інноваційних підходів в готельно-ресторанний бізнес. Економіка та суспільство. 2024. № 63. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-1 (дата звернення: 04.12.2024).
Бриньольфссон, Е., і Макафі, А. Друга ера машин: робота, прогрес і процвітання в час блискучих технологій. WW Norton & Co., 2014
Ващенок О. П. Сутність та класифікація ресурсів підприємств. Економіка, менеджмент та бізнес. 2020. №2. С. 45–52. URL: https://journals.dut.edu.ua/index.php/emb/article/view/2157 (дата звернення: 25.12.2024).
Крістенсен, Клейтон М. Дилема інноватора: коли нові технології спричиняють крах великих фірм. Бостон, Массачусетс: Harvard Business School Press, 1997.
Лепак Н. Ю. Управління формуванням і використанням фінансових ресурсів підприємств у сучасних умовах. Вісник Тернопільського національного економічного університету. 2020. №3. С. 64–72. URL: https://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/40464/1/Lepak%20N.Yu.%2C%20FSGm-21.pdf (дата звернення: 25.12.2024).
Пригара О. Сучасні підходи до використання інноваційних стратегій розвитку підприємств: зарубіжний досвід. Науковий вісник Ужгородського університету. 2021. №2. С. 98–105. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua (дата звернення: 25.12.2024).
Ткач І. М., Маланчук М. Ф. Сучасні підходи до поняття та класифікації ресурсів і ресурсного забезпечення. Економічний аналіз. 2020. Т. 30, №1. С. 123–130. URL: https://www.academia.edu/93136542 (дата звернення: 25.12.2024).
Bogers M., Chesbrough H., Moedas C. Open Innovation: Research, Practices, and Policies. California Management Review. 2018. Vol. 60, no. 2. P. 5–16. URL: https://doi.org/10.1177/0008125617745086
Grin J. Transitions to Sustainable Development. Routledge, 2010. URL: https://doi.org/10.4324/9780203856598.
Гончар Л.О., Сокира А.О. Ресурсний потенціал індустрії гостинності: теоретико-методологічні основи ефективного управління. Бізнес-навігатор. 2024. № 4(77). DOI: https://doi.org/10.32782/business-navigator.77-23 (дата звернення: 25.12.2024).
Simonis U. E. The Age of Sustainable Development. International Journal of Social Economics. 2017. Vol. 44, no. 12. P. 2500–2502. DOI: https://doi.org/10.1108/ijse-08-2016-0224
Scholliers P. Culinary nationalism in Asia. Food, Culture & Society. 2020. Vol. 23, no. 2. P. 267–268. DOI: https://doi.org/10.1080/15528014.2020.1713035
Alekseenko O. V. (2023) Administruvannya udoskonalennya upravlinnya innovatsiynym rozvytkom pidpryyemstv [Administration of improving management of innovative development of enterprises]. Ekonomichnyi analiz – Economic Analysis, vol. 12, no. 4, pp. 89–96. Available at: https://ekhsuir.kspu.edu (accessed December 25, 2024).
Albeschenko O., Rohova N., Onishchenko O. (2024) Dosvid rozvynenykh krain u vprovadzhenni innovatsiinykh pidkhodiv v hotelno-restorannyi biznes [Experience of developed countries in implementing innovative approaches in the hospitality industry]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, no. 63. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-1 (accessed December 4, 2024).
Brynjolfsson E., McAfee A. (2014) The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies. New York: W. W. Norton & Company.
Vashchenok O. P. (2020) Sutnist ta klasyfikatsiya resursiv pidpryyemstv [Essence and classification of enterprise resources]. Ekonomika, menedzhment ta biznes – Economics, Management and Business, no. 2, pp. 45–52. Available at: https://journals.dut.edu.ua/index.php/emb/article/view/2157 (accessed December 25, 2024).
Christensen C. M. (1997) The Innovator’s Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Boston: Harvard Business School Press.
Lepak N. Yu. (2020) Upravlinnya formuvannyam i vykorystannyam finansovykh resursiv pidpryyemstv u suchasnykh umovakh [Management of forming and using financial resources of enterprises in modern conditions]. Visnyk Ternopilskoho natsionalnoho ekonomichnoho universytetu – Bulletin of Ternopil National Economic University, no. 3, pp. 64–72. Available at: https://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/40464/1/Lepak%20N.Yu.%2C%20FSGm-21.pdf (accessed December 25, 2024).
Prygara O. (2021) Suchasni pidkhody do vykorystannya innovatsiinykh stratehii rozvytku pidpryyemstv: zarubizhnyi dosvid [Modern approaches to using innovative development strategies of enterprises: foreign experience]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho universytetu – Scientific Bulletin of Uzhhorod University, no. 2, pp. 98–105. Available at: https://dspace.uzhnu.edu.ua (accessed December 25, 2024).
Tkach I. M., Malanchuk M. F. (2020) Suchasni pidkhody do ponyattya ta klasyfikatsii resursiv i resursnoho zabezpechennya [Modern approaches to the concept and classification of resources and resource provision]. Ekonomichnyi analiz – Economic Analysis, vol. 30, no. 1, pp. 123–130. Available at: https://www.academia.edu/93136542 (accessed December 25, 2024).
Bogers M., Chesbrough H., Moedas C. (2018) Open Innovation: Research, Practices, and Policies. California Management Review, vol. 60, no. 2, pp. 5–16. DOI: https://doi.org/10.1177/0008125617745086.
Grin J. (2010) Transitions to Sustainable Development. London: Routledge. DOI: https://doi.org/10.4324/9780203856598.
Honchar L., Sokyra A. (2024) Resursnyi potentsial industrii hostynnosti: teoretyko-metodolohichni osnovy efektyvnoho upravlinnia [Resource potential of the hospitality industry: theoretical and methodological foundations of effective management]. Biznes-navihator – Business Navigator, no. 4(77). DOI: https://doi.org/10.32782/business-navigator.77-23 (accessed December 25, 2024).
Simonis U. E. (2017) The Age of Sustainable Development. International Journal of Social Economics, vol. 44, no. 12, pp. 2500–2502. DOI: https://doi.org/10.1108/ijse-08-2016-0224.
Scholliers P. (2020) Culinary Nationalism in Asia. Food, Culture & Society, vol. 23, no. 2, pp. 267–268. DOI: https://doi.org/10.1080/15528014.2020.1713035.