ВПЛИВ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ НА СПОЖИВЧУ ПРИВАБЛИВІСТЬ ТОВАРІВ У РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ

  • Л.Г. Дончак Вінницький навчально-науковий інститут економіки Західноукраїнського національного університету https://orcid.org/0000-0003-1764-872X
  • О.В. Колесник Вінницький фаховий коледж економіки і підприємництва Західноукраїнського національного університету https://orcid.org/0000-0002-6995-983X
  • А.А. Бартецький Вінницький навчально-науковий інститут економіки Західноукраїнського національного університету https://orcid.org/0009-0001-7628-4789
Ключові слова: система управління якістю, споживча привабливість, роздрібна торгівля, стандартизація, контроль якості

Анотація

У статті досліджено вплив системи управління якістю (СУЯ) на споживчу привабливість товарів у роздрібній торгівлі. Розглянуто основні принципи СУЯ, зокрема стандартизацію, сертифікацію, контроль якості, простежуваність товарів та їхній вплив на конкурентоспроможність продукції. Проаналізовано роль міжнародних стандартів (ISO 9001, HACCP, GMP) у підвищенні рівня довіри споживачів та відповідності товарів їхнім очікуванням. Визначено основі фактори, що впливають на рішення покупців: якість, безпечність, маркування, екологічність, репутація бренду, відповідність міжнародним нормам. Досліджено механізми підвищення рівня контролю якості в роздрібних мережах, зокрема впровадження інноваційних технологій перевірки продукції, використання систем простежуваності походження товарів, автоматизації процесів контролю якості та покращення взаємодії з постачальниками для забезпечення стабільно високого рівня продукції.

Посилання

Управління якістю товарів: навч. посіб. / А.М. Одарченко, Д.М. Одарченко, М.С. Одарченко, О.О. Лісніченко, Я.М. Черненко. Харків: ХДУХТ, 2018. 270 с.

Короленко О., Поліщук І., Кутова Н. Ефективність системи управління якістю в товарознавстві для підвищення рентабельності підприємства. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 69. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-19

Лозова Т. М. Сучасні аспекти управління якістю товарів. Підприємництво і торгівля. 2023. № 35. С. 30-38.

Баєва О. Теоретичні основи формування системи управління якістю на підприємстві. Економічний простір. 2024. Вип. 190. С. 132-135. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/190-25

Майданович В. В. Теоретичні основи визначення поняття управління якістю на підприємстві в сучасних умовах. Економічна наука. 2024. № 15. С. 183-187.

Шереметинська О. В., Захарченко А. А. Формування системи якості підприємства. Приазовський економічний вісник. 2021. Вип. 1 (24). С. 140-145.

Корюгін, А. В., Шпатакова, О. Л. Економічні проблеми якості продукції на сучасному етапі. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2024. № 12. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-12-04-04

Розвиток економіки України в контексті активізації підприємницької діяльності: колективна монографія / за редакцією Н.С. Танклевської. Херсон: 2018. 197 с.

Odarchenko A.M., Odarchenko D.M., Odarchenko M.S., Lisnichenko O.O., Chernenko Ya.M. (2018) Upravlinnia yakistiu tovariv: navchalnyi posibnyk [Quality Management of Goods]. Kharkiv: KhDUKhT, 270 p. (inUkrainian).

Korolenko O., Polishchuk I., Kutova N. (2024) Efektyvnist systemy upravlinnia yakistiu v tovaroznavstvi dlia pidvyshchennia rentabelnosti pidpryiemstva. [Effectiveness of the Quality Management System in Commodity Science for Increasing Enterprise Profitability]. Ekonomika ta suspilstvo, no. 69. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-19. (inUkrainian)

Lozova T.M. (2023). Suchasni aspekty upravlinnia yakistiu tovariv [Modern Aspects of Quality Management of Goods]. Pidpryiemnytstvo i torhivlia, no. 35, рр. 30-38. [in Ukrainian].

Baieva O. (2024) Teoretychni osnovy formuvannia systemy upravlinnia yakistiu na pidpryiemstvi [Theoretical Foundations of Quality Management System Formation in an Enterprise]. Ekonomichnyi prostir, no.190, рр. 132-135. [in Ukrainian].

Maidanovych V.V. (2024) Teoretychni osnovy vyznachennia poniattia upravlinnia yakistiu na pidpryiemstvi v suchasnykh umovakh [Theoretical foundations for defining the concept of quality management in an enterprise under modern conditions]. Ekonomichna nauka, no. 15, рр. 183-187. [in Ukrainian].

Sheremetyns'ka O.V., Zakharchenko A.A. (2021) Formuvannia systemy yakosti pidpryiemstva [Formation of the company's quality system]. Pryazovskyi ekonomichnyi visnyk, vol. 1 (24), pp. 140-145. [in Ukrainian].

Koriuhin, A. V., Shpatakova, O. L. (2024) Ekonomichni problemy yakosti produktsii na suchasnomu etapi [Economic problems of product quality at the present stage]. Problemy suchasnykh transformatsii. Seriia: ekonomika ta upravlinnia, no. 12. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-12-04-048.

Rozvytok ekonomiky Ukrainy v konteksti aktyvizatsii pidpryiemnytskoi diialnosti: kolektyvna monohrafiia (2018) [The development of Ukraine's economy in the context of entrepreneurial activity activation: collective monograph]. In N.S. Tanklevskoi. Kherson, 197 p.

Переглядів статті: 11
Завантажень PDF: 6
Опубліковано
2024-11-25
Як цитувати
Дончак, Л., Колесник, О., & Бартецький, А. (2024). ВПЛИВ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ НА СПОЖИВЧУ ПРИВАБЛИВІСТЬ ТОВАРІВ У РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ. Цифрова економіка та економічна безпека, (6 (15), 384-388. https://doi.org/10.32782/dees.15-61