КОМПЛЕКСНА МОДЕЛЬ ПІДВИЩЕННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ: РОЗРОБКА ТА ВТІЛЕННЯ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ
Анотація
У статті досліджено актуальність підвищення ефективності ресурсного потенціалу підприємств готельно-ресторанного бізнесу в сучасних умовах. Розглянуто теоретичні основи управління ресурсами та проаналізовано ключові підходи до їх оптимізації: системний, інноваційний та адаптивний. Установлено, що впровадження комплексної моделі підвищення ресурсного потенціалу дозволяє забезпечити раціональне використання матеріальних, фінансових, кадрових, технологічних і маркетингових ресурсів. Розроблено механізм втілення цієї моделі на прикладі готельно-ресторанного комплексу «Victoria Deluxe», який охоплює етапи підготовки, впровадження, моніторингу та масштабування. Запропоновано інноваційні підходи, такі як впровадження інтерактивних додатків, розумних енергосистем, оздоровчих програм та принципів циркулярної економіки. Визначено соціально-економічну значущість змін, що включає підвищення конкурентоспроможності, зниження витрат і підвищення якості послуг. Особливу увагу приділено адаптації міжнародного досвіду в галузі автоматизації, енергозбереження та інноваційного розвитку. Результати дослідження можуть бути застосовані для вдосконалення управління ресурсним потенціалом інших підприємств сфери гостинності.
Посилання
Алексєєнко О.В. Адміністрування удосконалення управління інноваційним розвитком підприємств. Економічний аналіз. 2023. Т. 12, №4. С. 89–96. URL: https://ekhsuir.kspu.edu (дата звернення: 25.12.2024).
Альбещенко О., Рогова Н., Оніщенко О. Досвід розвинених країн у впровадженні інноваційних підходів в готельно-ресторанний бізнес. Економіка та суспільство. 2024. № 63. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-1 (дата звернення: 04.12.2024).
Бриньольфссон, Е., і Макафі, А. Друга ера машин: робота, прогрес і процвітання в час блискучих технологій. WW Norton & Co., 2014
Ващенок О. П. Сутність та класифікація ресурсів підприємств. Економіка, менеджмент та бізнес. 2020. №2. С. 45–52. URL: https://journals.dut.edu.ua/index.php/emb/article/view/2157 (дата звернення: 25.12.2024).
Крістенсен, Клейтон М. Дилема інноватора: коли нові технології спричиняють крах великих фірм. Бостон, Массачусетс: Harvard Business School Press, 1997.
Лепак Н. Ю. Управління формуванням і використанням фінансових ресурсів підприємств у сучасних умовах. Вісник Тернопільського національного економічного університету. 2020. №3. С. 64–72. URL: https://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/40464/1/Lepak%20N.Yu.%2C%20FSGm-21.pdf (дата звернення: 25.12.2024).
Пригара О. Сучасні підходи до використання інноваційних стратегій розвитку підприємств: зарубіжний досвід. Науковий вісник Ужгородського університету. 2021. №2. С. 98–105. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua (дата звернення: 25.12.2024).
Ткач І. М., Маланчук М. Ф. Сучасні підходи до поняття та класифікації ресурсів і ресурсного забезпечення. Економічний аналіз. 2020. Т. 30, №1. С. 123–130. URL: https://www.academia.edu/93136542 (дата звернення: 25.12.2024).
Bogers M., Chesbrough H., Moedas C. Open Innovation: Research, Practices, and Policies. California Management Review. 2018. Vol. 60, no. 2. P. 5–16. URL: https://doi.org/10.1177/0008125617745086
Grin J. Transitions to Sustainable Development. Routledge, 2010. URL: https://doi.org/10.4324/9780203856598.
Гончар Л.О., Сокира А.О. Ресурсний потенціал індустрії гостинності: теоретико-методологічні основи ефективного управління. Бізнес-навігатор. 2024. № 4(77). DOI: https://doi.org/10.32782/business-navigator.77-23 (дата звернення: 25.12.2024).
Simonis U. E. The Age of Sustainable Development. International Journal of Social Economics. 2017. Vol. 44, no. 12. P. 2500–2502. DOI: https://doi.org/10.1108/ijse-08-2016-0224
Scholliers P. Culinary nationalism in Asia. Food, Culture & Society. 2020. Vol. 23, no. 2. P. 267–268. DOI: https://doi.org/10.1080/15528014.2020.1713035
Alekseenko O. V. (2023) Administruvannya udoskonalennya upravlinnya innovatsiynym rozvytkom pidpryyemstv [Administration of improving management of innovative development of enterprises]. Ekonomichnyi analiz – Economic Analysis, vol. 12, no. 4, pp. 89–96. Available at: https://ekhsuir.kspu.edu (accessed December 25, 2024).
Albeschenko O., Rohova N., Onishchenko O. (2024) Dosvid rozvynenykh krain u vprovadzhenni innovatsiinykh pidkhodiv v hotelno-restorannyi biznes [Experience of developed countries in implementing innovative approaches in the hospitality industry]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, no. 63. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-1 (accessed December 4, 2024).
Brynjolfsson E., McAfee A. (2014) The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies. New York: W. W. Norton & Company.
Vashchenok O. P. (2020) Sutnist ta klasyfikatsiya resursiv pidpryyemstv [Essence and classification of enterprise resources]. Ekonomika, menedzhment ta biznes – Economics, Management and Business, no. 2, pp. 45–52. Available at: https://journals.dut.edu.ua/index.php/emb/article/view/2157 (accessed December 25, 2024).
Christensen C. M. (1997) The Innovator’s Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Boston: Harvard Business School Press.
Lepak N. Yu. (2020) Upravlinnya formuvannyam i vykorystannyam finansovykh resursiv pidpryyemstv u suchasnykh umovakh [Management of forming and using financial resources of enterprises in modern conditions]. Visnyk Ternopilskoho natsionalnoho ekonomichnoho universytetu – Bulletin of Ternopil National Economic University, no. 3, pp. 64–72. Available at: https://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/40464/1/Lepak%20N.Yu.%2C%20FSGm-21.pdf (accessed December 25, 2024).
Prygara O. (2021) Suchasni pidkhody do vykorystannya innovatsiinykh stratehii rozvytku pidpryyemstv: zarubizhnyi dosvid [Modern approaches to using innovative development strategies of enterprises: foreign experience]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho universytetu – Scientific Bulletin of Uzhhorod University, no. 2, pp. 98–105. Available at: https://dspace.uzhnu.edu.ua (accessed December 25, 2024).
Tkach I. M., Malanchuk M. F. (2020) Suchasni pidkhody do ponyattya ta klasyfikatsii resursiv i resursnoho zabezpechennya [Modern approaches to the concept and classification of resources and resource provision]. Ekonomichnyi analiz – Economic Analysis, vol. 30, no. 1, pp. 123–130. Available at: https://www.academia.edu/93136542 (accessed December 25, 2024).
Bogers M., Chesbrough H., Moedas C. (2018) Open Innovation: Research, Practices, and Policies. California Management Review, vol. 60, no. 2, pp. 5–16. DOI: https://doi.org/10.1177/0008125617745086.
Grin J. (2010) Transitions to Sustainable Development. London: Routledge. DOI: https://doi.org/10.4324/9780203856598.
Honchar L., Sokyra A. (2024) Resursnyi potentsial industrii hostynnosti: teoretyko-metodolohichni osnovy efektyvnoho upravlinnia [Resource potential of the hospitality industry: theoretical and methodological foundations of effective management]. Biznes-navihator – Business Navigator, no. 4(77). DOI: https://doi.org/10.32782/business-navigator.77-23 (accessed December 25, 2024).
Simonis U. E. (2017) The Age of Sustainable Development. International Journal of Social Economics, vol. 44, no. 12, pp. 2500–2502. DOI: https://doi.org/10.1108/ijse-08-2016-0224.
Scholliers P. (2020) Culinary Nationalism in Asia. Food, Culture & Society, vol. 23, no. 2, pp. 267–268. DOI: https://doi.org/10.1080/15528014.2020.1713035.