ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Анотація
Стаття присвячена аналізу та узагальненню тенденцій досягнення цілей сталого розвитку за частиною економічних індикаторів. Військова агресія призвела до суттєвих змін в багатьох показниках сталого розвитку. Одним з факторів, що вплинув на значення цих показників, є результативність та ефективність діяльності аграрних підприємств. Результати аналізу свідчать про тенденцію до зниження стану розглянутих економічних індикаторів у контексті сталого розвитку. Негативна динаміка у досягненні стратегічних цілей і завдань сталого розвитку унеможливлює досягнення таких індикаторів на перспективу. Запропонована модель впливу результативності діяльності аграрних підприємств узагальнила основні ризики та виклики, що впливають на їх результативність і відображаються на досягненні стратегічних цілей сталого розвитку, особливо в умовах військового конфлікту.
Посилання
Стратегія сталого розвитку можливості і проблеми запровадження для України: аналітична доповідь. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2013-12/StalyRozvytok2014-8870e.pdf
Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/
Родіна О.В. Аналіз ринку м’яса птиці в Україні: сучасний вектор у контексті продовольчої безпеки. Підприємництво та інновації. 2022. Вип. 23. С. 91¬96 DOI: https://doi.org/10.37320/2415-3583/23.16
Tkachenko V., Rodina O., Savchenko T. Influence of the technological factors of breeding on the cost management efficiency of specialized poultry enterprises. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. 2018. Vol. 40. No. 1: 91¬102. DOI: https://doi.org/10.15544/mts.2018.09
Русан В.М., Жураковська Л.А. Аграрний сектор України у 2023 році: складники стійкості, проблеми та перспективні завдання. Національний інститут стратегічних досліджень. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2024-02/az_agrosektor_15022024.pdf
Савченко Т.В. Фактори впливу на структуру споживання продуктів харчуванням населенням України. Економіка та суспільство. 2016. № 5. С. 304¬310.
Stratehiia staloho rozvytku mozhlyvosti i problemy zaprovadzhennia dlia Ukrainy [Strategy of sustainable development opportunities and challenges of implementation for Ukraine]: analytical report. Available at: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2013-12/StalyRozvytok2014-8870e.pdf
Ofitsiinyi sait Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ [in Ukraine].
Rodina O. (2022) Analiz rynku m’iasa ptytsi v Ukraini: suchasnyi vektor u konteksti prodovolchoi bezpeky [Analysis of the poultry meat market in Ukraine: a modern vector in the context of food security]. Pidpryiemnytstvo ta innovatsii [Entrepreneurship and innovation]. Vol. 23, pp. 91¬96. DOI: https://doi.org/10.37320/2415-3583/23.16 [in Ukrainian].
Tkachenko V., Rodina O., Savchenko T. (2018) Influence of the technological factors of breeding on the cost management efficiency of specialized poultry enterprises. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. Vol. 40. No. 1. 91–102. DOI: https://doi.org/10.15544/mts.2018.09 [in Lithuania].
Rusan, V.M., Zhurakovska, L.A. (2024) Ahrarnyi sektor Ukrainy u 2023 rotsi: skladnyky stiikosti, problemy ta perspektyvni zavdannia [The agricultural sector of Ukraine in 2023: components of sustainability, problems and promising tasks]. Natsionalnyi instytut stratehichnykh doslidzhen [National Institute of Strategic Studies]. Available at: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2024-02/az_agrosektor_15022024.pdf [in Ukrainian].
Savchenko T.V. (2016) Faktory vplyvu na strukturu spozhyvannia produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy [Factors influencing the structure of food consumption by the population of Ukraine]. Ekonomika i suspilstvo [Economy and Society.]. vol. 5. pp. 304¬310 [in Ukrainian].