ПРИНЦИПИ РОЗВИТКУ ІНСТРУМЕНТАРІЮ УПРАВЛІННЯ ПОРТФЕЛЕМ МІЖНАРОДНИХ БІЗНЕС-ПРОЄКТІВ ПІДПРИЄМСТВ

  • Ю.Б. Білоус Національний університет «Львівська політехніка»
  • Р.Р. Русин-Гриник Національний університет «Львівська політехніка»
Ключові слова: бізнес-проекти, ризик-менеджмент, стратегічне планування, бізнес-середовище

Анотація

На підставі розгляду ключових принципів розвитку інструментарію управління портфелем міжнародних бізнес-проєктів підприємство обгрунтовано, що кожен з цих принципів відіграє важливу роль у забезпеченні ефективності та адаптивності підприємства у динамічному міжнародному бізнес-середовищі. Доведено, що глобальне бачення та локальне виконання дозволяє компаніям ефективно адаптувати глобальні стратегії до локальних умов, тим самим забезпечуючи конкурентну перевагу та відповідність культурним та економічним особливостям різних ринків. Інтеграція та координація є критичними для оптимізації ресурсів і управління залежностями між проєктами, що веде до збільшення ефективності та зниження витрат. Аргументовано, що гнучкість та масштабованість важливі для забезпечення можливості швидкої адаптації до змін на ринках і розширення діяльності без значних перешкод. Ризик-менеджмент, як показано, є вирішальним для ідентифікації та мінімізації потенційних загроз, що забезпечує стабільність та надійність бізнесу. Сталість і відповідальність допомагають підприємствам забезпечити довгострокове прийняття та підтримку з боку стейкхолдерів, завдяки увазі до екологічних та соціальних аспектів своєї діяльності. Технологічна інтеграція, як встановлено, підвищує продуктивність та ефективність через впровадження передових ІТ-рішень. Крос-культурне спілкування та лідерство, як доведено, відіграють ключову роль у веденні бізнесу на міжнародному рівні, забезпечуючи взаєморозуміння та ефективне керівництво у різноманітному середовищі. Нарешті, стратегічне планування та моніторинг є необхідними для забезпечення здатності підприємства досягати своїх довгострокових цілей, реагувати на зміни у зовнішніх умовах та оптимізувати свою діяльність у відповідь на отримані дані. Таким чином, комплексне застосування цих принципів сприяє успішному управлінню портфелем міжнародних бізнес-проєктів, забезпечуючи стійкість, адаптивність та конкурентоздатність підприємств у глобальному бізнес-середовищі.

Посилання

Alexandrova, M. (2007). Project Portfolio Management: Methods and Options for Implementation. Nauchni trudove.

Cooper, R., Edgett, S., & Kleinschmidt, E. (2001). Portfolio Management for New Product Development: Results of an Industry Practices Study. R & D Management, 31, 361–380.

El Hannach, D., Marghoubi, R., Akkaoui, Z. E., & Dahchour, M. (2019). Analysis and Design of a Project Portfolio Management System. Comput. Inf. Sci., 12, 42-57.

Gronwald, K.-D. (2017). International Project Management. 10.1007/978-3-662-53150-1_6.

Kononenko, I., & Kpodjedo, M. (2022). Approach Selection Method for Project Portfolio Management and Its Application. Bulletin of NTU "KhPI". Series: Strategic management, portfolio, program and project management.

Mishra, P. (2016). Managing International Development Projects. International Journal of Rural Management, 12, 26–44.

Müllner, J. (2017). International Project Finance: Review and Implications for International Finance and International Business. Management Review Quarterly, 67, 97–133.

Tkachenko, I., & Evseeva, M. (2019). Leading Approaches to Managing Organizational Portfolio in a Dynamically Changing Environment. Sustainable Leadership for Entrepreneurs and Academics.

Zeynalzadeh, R. (2011). A Framework for Project Portfolio Selection with Risk Reduction Approach. African Journal of Business Management, 5, 10474-10482.

Переглядів статті: 41
Завантажень PDF: 16
Опубліковано
2024-03-25
Як цитувати
Білоус, Ю., & Русин-Гриник , Р. (2024). ПРИНЦИПИ РОЗВИТКУ ІНСТРУМЕНТАРІЮ УПРАВЛІННЯ ПОРТФЕЛЕМ МІЖНАРОДНИХ БІЗНЕС-ПРОЄКТІВ ПІДПРИЄМСТВ. Цифрова економіка та економічна безпека, (2 (11), 164-167. https://doi.org/10.32782/dees.11-25